“..memang hidup tak seindah, tak sesempurna kisah dongeng novel-novel islamik. Tapi sekurang-kurangnya aku mahu cuba juga untuk menjadi yg terbaik setakat termampu dalam kisah hidup aku sendiri...”
2

Ustaz Don kahwin...

Rasanya,satu Malaysia kenal dengan ustaz yang sorang ni. Ustaz Don Daniyal Don Biyajid. One of my favourite ustaz. Kenapa? Sebab penyampaian dakwahnya yang bersahaja and ada juga senses of humor. Takdelah serius sangat. Mungkin sebab tu lah ramai yang tertarik dengan Ustaz Don. Ustaz Don dah pun selamat diijabkabulkan dengan pasangannya. Mabruk ustaz! 



Ini merupakan perkongsian pengalaman dari krew Nadia Zahari Photography dan Artmosphere Photography mengenai Majlis Perkahwinan Ustaz Don & Husna :

1. Majlis dibuat secara sederhana tetapi indah. Majlis dimulakan dengan selawat.

2. Husna memakai inai di pergelangan tangan sahaja iaitu bukan ditempat aurat, inai tidak berkekalan dan lukisan berbentuk bunga/tumbuhan tidak berbentuk haiwan atau menyerupai makhluk.

3. Make up Husna tidak tebal, Ustaz Don berkata dia berkahwin kerana diri Husna sendiri, dia tidak mahu melihat Husna menjadi orang lain dengan bermakeup tebal atau memakai bulu mata palsu.

4. Tiada inai di tiga jari Ustaz Don kerana inai di lelaki dipakai hanya untuk tujuan berubat sahaja.

5. Selepas ijab qabul nikah Ustaz Don meminta izin kedua pihak keluarga untuk Husna bersembahyang sunat bersamanya.

6. Sebelum menyarungkan cincin di jari Husna, Ustaz Don memegang bahagian depan kepala Husna sambil menyebut nama Allah dan mendoakan keberkatan baginya.

7. Tiada sesi bersanding atau merenjis, pelamin hanya untuk tempat mengambil gambar bersama family dan rakan.

8. Kesemua hantaran di kedua belah pihak berbentuk makanan. Pengantin ingin berkongsi kegembiraan dengan seluruh family ketika membuka hantaran. Tujuan ini juga adalah kerana pengantin tidak mahu hantaran al-Quran/kitab diletak sama level dengan hantaran kasut, baju dan lain-lain.


Amalan Sunnah Suami Letak Tangan Di Ubun Isteri Dan Berdoa

Amalan Sunnah Nabi SAW yang jarang dipraktikkan oleh pasangan yang baru berkahwin pada masa kini ialah, Suami meletakkan tangan di ubun kepala isteri dan membaca doa :

"Ya Allah, aku memohon kepada-Mu kebaikannya, dan kebaikan segala yang Engkau ciptakan pada dirinya. Dan aku berlindung kepada-Mu daripada keburukannya dan segala keburukan yang Engkau ciptakan pada dirinya." (Riwayat Abu Daud no.1260)
 

بارك الله لكما
وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

2 comments:

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

cara perkahwinan yang digalakkan di dalam Islam

ismi nurash said...

so true :)

Back to Top