“..memang hidup tak seindah, tak sesempurna kisah dongeng novel-novel islamik. Tapi sekurang-kurangnya aku mahu cuba juga untuk menjadi yg terbaik setakat termampu dalam kisah hidup aku sendiri...”
10

Abah,saya nak kahwin..


Ayah, saya nak kahwin. Ayah janganlah menghalang keinginan saya, kerana Allah sudah berjanji, barang siapa berkahwin keranaNya pasti akan dipermudah segala urusan. Namun cinta jangan dilawan, kerana bila jodoh datang bertandang, tiada siapa yang mampu menolak kuasa Tuhan. Bolehkah ayah?

Ayah, saya nak kahwin. Jangan sesekali risau pasal pelajaran, kerana ia takkan pernah berhenti. Hatta sampai ke mati sekalipun, ilmu takkan pernah habis dicari. InsyaAllah, si dia yang bergelar suami tidak akan menghalang saya menuntut ilmu, kerana kami berdua dahagakan ilmu.





Ingatkah ayah, menunda perkahwinan menurut Syeikh Muhamad Bin Shalih Al-Utsaimin adalah sikap yang bertentangan dengan perintah Rasulullah SAW:

Rasulullah SAW bersabda: "Jika seorang lelaki yang engkau sukai agama dan akhlaknya melamar, maka nikahilah dia (dengan puterimu). Jika hal itu tidak kamu lakukan, maka akan ada fitnah di atas bumi dan kerosakan"







sumber 



p/s: :)

10 comments:

KY said...

bila sampai jodoh yang bail akhlak dan agama, tak seharusnya ditunda lagikan?

ismi nurash said...

yup,ofcos..kahwinkan je teruss :)

Muhammad Firdaus Bin Kamarudin said...

Tetapi perlu diingat, mengenai perbelanjaan keluarga :) Suami harus memberi nafkah kepada isteri zahir dan batin, jika tidak berkemampuan harus ditangguhkan.

Amirah Muhajir said...

assalamualikum sis..

saya amira dari blog www.naufarhikmah.blogspot.com

sis kenal saya tak/
ari tu kat blog saya saje letak contest follower ke 100 hingga 110..sis boleh mesejkan alamat,nnti saya nak pos hadiah.

ataupun ke fb saya Amirah Muhajir

Amirah Muhajir said...

salam sis...

nak maklumkan sis follower saya yg ke 100..saje buat contest hari tu.jadi leh tak mesej kan kat saya alamat n nama sis.takpun add saya kat fb ;naufarhikmah@yahoo.com

amirah Muhajir

Rumah Buku Iqro said...

subhanallah, betul.. tak akan terhalang segala hal yang baik, jika kita memulai berbuat bauk. menikah itu baik, pasti membawa kebaikan :)

Nurul said...

abahhh, saya nak kawen jugak hehe

amirah muhajir said...

salam..awk,awak follower ke 100 saya di naufarhikmah.blogspot.com

om /mesej saya tuk hadiah.thanks.

atau pm fb saya di naufarhikmah@yahoo.com

Hazwani Harun said...

Salam..nice blog..sy dah follow blog awk ni..=)
nanti boleh la jengguk2 blog sy plk..^^

Kad Kahwin Murah said...

haha statement UAI yang last tu tak tahan weh..
macam kejam sangat aje :)

<a href="www.kadkahwinonline.com>Kad Kahwin?</a>

Back to Top