“..memang hidup tak seindah, tak sesempurna kisah dongeng novel-novel islamik. Tapi sekurang-kurangnya aku mahu cuba juga untuk menjadi yg terbaik setakat termampu dalam kisah hidup aku sendiri...”
2

Tips baca Al-Kahfi Hlovate


"Split 3." Azri capai Quran terjemahannya dari tepi laptop. "Ayat ada 110,kan." Dia buka naskhah di tangan.

Ipin buka ke halaman Kahfi terakhir.Aah.110 ayat.Dia angguk mengiakan. "Split masa jadi tiga,waktu bila?"

"Kau balik rumah pun dah nak Maghrib,kan?Tu kira dah masuk hari Jumaat.Start lepas Maghrib hari Khamis tu,kau habiskan ayat 1 sampai Ayat 31.Sebab ayat 32 tu dah masuk cerita lain,nanti tak syok nak follow up baca terjemahan dia kalau tergantung." Dan pastinya cukup-cukup la waktu sebelum ibu jerit suruh isi rumah tu turun makan malam.

Ipin capai post-it note dengan pen.

"Ayat 32 dah masuk cerita pasal dua lelaki dengan kebun tu and onwards.Lepas Isya' kau sambung ayat 32 sampai ayat 59.Kalau larat sambung lagi dari 60 sampai 82.Tu dah masuk cerita pasal Nabi Musa dengan Nabi Khidir."

Ipin laju menulis atas post-it.

"Subuh Jumaat tu kau habiskan je ayat 83 sampai 110 tu.Tak ada la semput sangat.Ayat 83 tu start dengan kisah Zulkarnain."

Pen masih berlari atas post-it.

Azri pandang si Ipin yang tengah menulis di balik sana talian. "Capish?"

"See how it goes la." Ipin tarik helaian post-it yang bertulis tu.Pap! Dilekat di dinding CPU.

"Kalau kau larat habiskan 110 ayat tu sekali harung Khamis malam tu,lagi la bagus."

Angguk.

"Bila split bahagian macam tu tak ada la rasa terkejar sangat.Boleh la savour maksud ayat dengan baca terjemahan dia sekali untuk each bahagian tu." Azri letak Quran di tangan ke meja.Tak berapa jadi makna la,kalau baca sampai mengah tapi tak dapat ibrah,tak ke?"

Heh. "Jangan bagi ayat berasid spesis lebur makan dalam,boleh dak
?"





cc : tips Kahfi by Hlovate

p/s: May Allah grant our soul on this blessing day. ^_^

 

2 comments:

Abak's Role said...

In Shaa Allah..mudah diamalkan..

brother selasih said...

good tips =)

.mayAllahbless.

Back to Top