“..memang hidup tak seindah, tak sesempurna kisah dongeng novel-novel islamik. Tapi sekurang-kurangnya aku mahu cuba juga untuk menjadi yg terbaik setakat termampu dalam kisah hidup aku sendiri...”
0

Terus Cintai Aku

Assalamualaikum wbt..

Hari baru,bulan baru..baru berkesempatan untuk ringankan jari update blog..alhamdulilah..syukur ku panjatkan kepada Penciptaku kerana diberi lagi nafas untuk hari ni..and boleh la update blog..tajuk entry mungkin jiwang sikit.Gadis, wanita dan novel,memang tak boleh dipisahkan(ibarat isi dengan kuku la kot). Tak kisah la novel islamik, novel cinta or else kan..Termasuklah empunya diri ni. Ni, novel terbaru yang sempat aku baca, buah tangan terbaru, Aleeya Aneesa . One of my favourite novelist.Sinopsis: Kalau tahu sakitnya jatuh cinta, dia lebih rela memilih jatuh lubang. Kalau tahu deritanya merindu, baiklah dia pilih membenci. Hati tak parah, jiwa pun tak merana. Dia hanya Nurzalis Najwa! Kuasa sakti dia tak punya, panah arjuna pun dia tak ada. Yang dia miliki hanyalah sebuah janji.

Sayangnya saat Khilfie muncul, hatinya terbelah dua. Hendak salahkan siapa jika cinta dipegang sebelum waktunya? Setia pula tak kena pada tempat. Lantas, lupa kalau kata tak semestinya dikota. Hati orang pun bukan boleh diikat ikut suka.

Kecewa kerana cintanya tak berbalas, Zalis menjauh. Apa guna jadi permata kalau Khilfie tak mahu menjadi cincin? Hati yang luka biar dicari penawar sendiri. Namun, Khilfie bukan buta. Makin jauh Zalis lari, makin laju dia mengejar. Dia bukan bayang-bayang Zalis, kembar siam pun tidak. Tapi, dia persis gula-gula getah dalam hidup Zalis. Saat sedar matanya memandang Jaznita, hatinya hilang dicuri Zalis. Tak mungkin manusia boleh hidup tanpa hati, kan? Dan cinta... memang pelik, ditolak jauh pun tetap juga mahu mendekat.

Novel ni memang best,jalan ceritanya tak membosankan..kisah janji yang pernah terjadi ketika zaman kanak-kanak. Janji yang mungkin dianggap bodoh dan tak masuk akal sebab berlaku pada zaman hingusan..and aku pun dapat rasakan perasaan si Zalis tu macamana..mungkin aku juga menanti seseorang sebab  tu la kot dapat rasai jiwa Zalis walaupun Zalis tu hanya watak dalam novel je..tapi bagi kesan yang mendalam pada aku yang hidup di realiti ni.

Kisah Zalis dan Khilfie ni turut mengingatkan aku tentang janji-janji yang pernah terjadi. Tapi boleh ke bersandarkan hanya semata-mata pada janji? Janji yang mungkin memberi harapan pada seseorang sehingga bertahun lamanya menanti janji menjadi realiti. Begitulah setianya si Zalis menunggu Khilfie sehingga hampir 20 tahun! Perkataan janji tu sendiri yang menandakan ianya adalah janji. Janji yang mungkin melukakan mahupun membahagiakan, ia tetap janji. 

Itulah kisah janji. Tapi cerita ni memang best,tambah2 kalo ada abang macam Zafran, Zulhan & Zahfir..tak rugi beli. 

Dalil-dalil berkaitan janji:

"Wahai orang-orang yang beriman, kenapakah kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? Amat besar kebencian di sisi Allah kerana kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan." 
(Surah al-Saff,61:2-3)

"Tanda-tanda orang munafik itu ada tiga, bila berkata dia dusta, bila berjanji dia mungkiri, dan bila dipercaya,dia khianat." 
(Muttafaqun Alaihi)
p/s: janji hanya tinggal janji

0 comments:

Back to Top